Αναρ/κά Πεδία Όθρυος

Αναρριχητικό πεδίο Κωφών, Tομέας Β’

Το πεδίο ‘Κωφοί Β – Σπηλιόρεμα’ είναι ο δέυτερος προορισμός μας. Ότι πιο extreme υπάρχει στην Μαγνησία αυτή τη στιγμή (γιατί σας ετοιμάζω και άλλη έκπληξη στο μέλλον!!!) είναι αυτό το σεκτόρι. Γι’αυτούς που η αδρεναλίνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, είναι ότι πιο απαιτητικό μπορούν να βρούνε στο νομό μας. Διαδρομές με σχετικά μεγάλο ανάπτυγμα, πολύ τεχνικά περάσματα, εκρηκτικότητα και αντοχή στην δύναμη, ισορροπία, …συνυφασμένα με μεγάλη άρνηση, κάνουν αυτό το πεδίο ξεχωριστό, ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την αναρριχητική κοινότητα της περιοχής μας και όχι μόνο!


Πρόσβαση : Το χωριό Κωφοί βρίσκεται 12 km από την πόλη του Αλμυρού, η οποία βρίσκεται στο 290 km της εθνικής οδού Αθηνών-Λάρισας και όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε τοπικά ξενοδοχεία και να φάτε σε διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες της επιλογής σας. Για να πάτε στο πεδίο, ακολουθείτε τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει την πόλη του Αλμυρού με το ομώνυμο χωριό και στα μισά περίπου της διαδρομής θα δείτε ένα μπλοκ στα δεξιά σας, είναι το πρώτο πεδίο – τομέας Α – με πιο εύκολες διαδρομές. Συνεχίζουμε για ακόμη λίγο το δρόμο μας ώσπου συναντάμε ένα ρυάκι με τσιμεντένια “γέφυρα” και διακριτική πινακίδα. Παρκάρουμε στην άκρη του δρόμου όπου και αρχίζει το μονοπάτι κατά μήκος του ρυακιού και το ακολουθούμε, με βορειοδυτικό προσανατολισμό, μέχρι το πεδίο. Ενδεικτικός χρόνος περπατήματος 15-20 min. Το πεδίο δεν είναι διακριτό από το δρόμο, λόγω του δυτικού προσανατολισμού του, αλλά είναι κατά το ήμισυ ευδιάκριτο από το χωριό.

Χαρακτηριστικά Πεδίου : Τα συγκεκριμένα βράχια είναι συμπαγής ασβεστόλιθος, πολύ καλής ποιότητας και καθόλου σαθρά. Στο χώρο αυτό βρίσκονται μέχρι στιγμής 22 διαδρομές και υπάρχει δυνατότητα για το άνοιγμα ακόμη πάρα πολλών διαδρομών, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες αναρριχητών όλων των επιπέδων, μιας και το επιτρέπει το ανάγλυφο των δύο τμημάτων που απαρτίζουν το πεδίο. Το ανάπτυγμά τους ποικίλει από 12 m έως και 28 m, είναι προτεινόμενο ένα σχοινί 65 μέτρων (λόγω αρνητικού αναπτύγματος), ενώ θα χρειαστείτε 16 σετάκια για τις πιο μεγάλες διαδρομές. Στο συγκεκριμένο πεδίο λόγω του δυτικού προσανατολισμού του, έχουμε ευχάριστο σκαρφάλωμα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, όπου μπορούμε να σκαρφαλώνουμε όλη μέρα, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί θα μπορέσουν να σκαρφαλώσουν και το χειμώνα (ιδίως τώρα τελευταία που αυτοί είναι αρκετά ήπιοι) μιας και το πεδίο είναι σχετικά αδιάβροχο, εκτός από περιόδους έντονων βροχοπτώσεων που ορισμένες διαδρομές με κολονέτα θα έχουν κατεβάσει νερά, αλλά είναι απαγορευτικό το καλοκαίρι λόγω ζέστης (εκτός αν πάτε από το χάραμα έως το μεσημέρι). Όλες οι διαδρομές είναι σπορ χαρακτήρα, εξοπλισμένες με inox πλακέτες και βύσματα διπλής εκτόνωσης. Τα ρελέ τους επίσης είναι διπλά σε inox ασφάλειες με καραμπίνερ, όλες δε, έχουν σημειωμένο και το όνομά τους στην βάση τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαδρομών είναι σε αρνητική κλίση με αποκορύφωμα τις 2 στέγες (μόνο στην μία έχουμε προς το παρόν διαδρομές). Το πεδίο Σπηλιόρεμα χωρίζετε σε δύο τμήματα, το πιο βόρειο τμήμα το οποίο έχει 16 διαδρομές και το νοτιότερο με 6 διαδρομές.

 

Διαδρομές και βαθμολογία τους :

Βόρειο τμήμα :

- Άδραξε τις Μαίρες 6b
- Calcium 6c
- Pipistrello matto 7b
- Think positive 7c+? (Project)
- No name – ημιτελείς
- Ονειροπαγίδα 8b? (Project)
- Hysteria 8a? (Project)
- All day long 7b+/7c
- Gallery 5c+
- In da club 8a+
- Just Do it! 8b+? (Project)
- Διακορευτής 8b
- Kofi way 8a
- Coffee day 7c+
- Tabullae Rossa 7b
- Je m’en fous 6c+
 
Νότιο τμήμα :
- La bimba 4b
- Be cool 6a+
- Gilda 6b+
- Happy End 6c+
- Use Your Illusion 8a+? (project)
- Facilissima 5c+

 

Το πεδίο αυτό, όπως καταλαβαίνεται προσφέρει μια ποικιλία διαδρομών για όλα τα επίπεδα, καθώς κάθε βδομάδα ολοκληρώνεται και μια νέα διαδρομή… όμως σίγουρα για όσους αρέσουν οι σκληρές αρνητικές διαδρομές είναι από τα καλύτερα που μπορούν να βρουν στην κεντρική Ελλάδα. Ορισμένες διαδρομές που θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα, είναι οι εξής :

- Be Cool: Από τις πιο πρόσφατα καρφωμένες διαδρομές, στο κάτω μέρος του πεδίου, πολύ χαρακτηριστική γραμμή με “κρυφή” άρνηση σε πολύ καλά πιασίματα και όμορφες κινήσεις μέχρι το τελείωμα.

- Tabullae Rossa: Ο “κόκκινος άγραφος πίνακας” του πεδίου…είναι ένας γρίφος που σας περιμένει για να δοκιμαστείτε μαζί του! Πολύ καλή ισορροπία, διαίσθηση των λεπτεπίλεπτων κινήσεων, crux που θέλει και τρόπο και σκέψη, και λίγο διάρκεια όσο πλησιάζει το τέλος. Πολύ τεχνική διαδρομή, αξιοσημείωτο το ότι κανένας δεν την έχει κάνει on sight!!!

- Coffee Day : Ασχέτως του ονόματός της, η διαδρομή θα σας “βγάλει το λάδι”… Συνδυασμός τεχνικής, αντοχής, εκρηκτικότητας, δύναμης…κλπ…απλά πιείτε τον καφέ σας σκεφτόμενοι πώς θα περάσετε τα δύσκολα σημεία της διαδρομής!!!

- Στο επίπεδο των 8a και άνω δυσκολεύομαι να διαλέξω κάποια, βασιζόμενος στα λόγια του φίλου μου, Χρήστου Τσουρβάκα που είναι συχνός επισκέπτης στο πεδίο, είναι όλες τους «καταπληκτικές διαδρομές, ξεχωριστές, οι κινήσεις που βγάζει η κάθε μία είναι ιδιόμορφες και σου δίνουν την αίσθηση ότι αεροβατείς… λόγω της αρνητικής κλίσης του βράχου.» Πιστεύω ότι δεν θα βρείτε διαδρομή αυτής της βαθμολογίας στο πεδίο αυτό που να μην σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, είναι όλες τους γραμμές φυσικές που ακολουθούν το ανάγλυφο του βράχου και αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι καμία δεν μοιάζει με την άλλη, θέλουν όλες τους μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, πείσμα και αντοχή για να τις κατακτήσετε! Θα ήθελα να ξεχωρίσω μόνο τον «Διακορευτή» γιατί έχει ιστορική σημασία, μιας και ήταν η πρώτη διαδρομή αυτής της βαθμολογίας που καρφώθηκε στην Μαγνησία, με την βοήθεια του φίλου μου Πασχάλη Ζαφειριάδη, που βοήθησε να κάνουμε ένα ξεκίνημα σε αυτό το καταπληκτικό πεδίο!

Οι βαθμολογίες των διαδρομών δίνονται με κάθε επιφύλαξη μιας και το επίπεδο του γράφοντος απέχει πολύ από το 8…., ο μόνος «κριτής» και τον οποίο ευχαριστώ για την συμπαράσταση είναι ο Χρήστος Τσουρβάκας, αλλά όπως είπαμε, το πεδίο είναι νέο και οι διαδρομές σας περιμένουν!!!

Ε.Ο.Σ. Αλμυρού
Τμήμα Αναρρίχησης
(πληροφορίες-διαδρομές-εικόνες, Χρ. Μπουκώρος


Εκτύπωση   Email